Two Roads

  Praktijk voor psychotherapie en hartcoherentietraining

Hartcoherentie

Stress!
Het oersysteem in ons lichaam dat reageert bij stress is onze redding bij acuut gevaar. Tijdens een stressreactie zorgt adrenaline voor een aantal veranderingen in ons lichaam die ons in staat van paraatheid brengen om te vechten of te vluchten: onze hartslag en onze ademhaling versnellen, onze bloeddruk stijgt, onze spieren zich op, suiker wordt gemobiliseerd en geeft ons energie,…

Als we echter te lang te veel stress hebben, is dit stress-systeem in ons lichaam te lang overactief. Als er tussendoor onvoldoende rust en recuperatie is, kan men hiervan fysiek en psychisch onvoldoende herstellen, waardoor er op lange termijn uitputting ontstaat.

Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, burn out, depressies, darmklachten,  opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid,  sterk emotioneel zijn, …. kunnen hiervan de gevolgen zijn.

 

In stress modus is ons zenuwstelsel is uit balans.  Er is geen evenwicht tussen het emotioneel brein, het reflexbrein en het verstand.  We kunnen ons moeilijker concentreren en reageren emotioneel.  Zo kunnen we in een neerwaartse spiraal terechtkomen.


Gelukkig is dit proces is omkeerbaar als we psychisch en lichamelijk voldoende kunnen herstellen.  De beoefening van hartcoherentie draagt hiertoe bij.

   

Wat is hartcoherentie ?

Wetenschap heeft ontdekt dat het hart meer signalen naar het brein stuurt dan omgekeerd én dat men met een eenvoudige ademhalingsoefening het hartritme zodanig kan beïnvloeden dat het hart overschakelt van een vecht- of vluchtstatus naar veilige modus. 

In deze toestand geeft het hart een bepaald signaal aan onze hersenen waardoor evenwicht en rust ontstaat in ons brein, in ons zenuwstelsel en in de rest van ons lichaam.

Hartcoherentietraining  is dus het aanleren van een lichamelijke vaardigheid, een ademhalingstechniek, waardoor je het hart en het lichaam in veilige modus brengt, deze bijzondere toestand noemen we hartcoherentie.


Vraagt hartcoherentie oefenen veel tijd? 

Je kan 3 maal per dag 6 minuten oefenen of  2 maal  10 minuten.  Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase  met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest! 

Het leuke aan hartcoherentie is, dat je lichaam deze ademtechniek na een tijdje ook op zichzelf begint te kunnen, vergelijk het met leren fietsen, of leren pianospelen. Dan kan je ook oefenen op elk "dood moment" (elk moment dat je niet praat en geen fysieke inspanning doet). En zo'n dode momenten zijn er veel op een dag (terwijl je ergens even moet wachten, terwijl je luistert naar iemand die praat, in een vergadering, tijdens een pauze op het werk, terwijl je aardappelen schilt, in de auto in de file, voor een verkeerslicht,...) Dat levert je dus heel veel "gratis oefentijd" op, waardoor het uiteindelijk volhouden van hartcoherentie op lange termijn zeer haalbaar blijft omdat het weinig extra tijd kost.


Hoe weet ik of mijn zenuwstelsel in balans is ..?   

Hartcoherentie  is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek.  Studies hebben aangetoond dat, als men de oefening doet zoals voorgeschreven, het hart overschakelt naar veilige modus met gunstig effect  tot gevolg. 

Daarenboven is hartcoherentie meetbaar met biofeedback apparatuur. Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie  over de toestand van je zenuwstelsel. 


Wat zijn de effecten van hartcoherentie training ?                          

- Bevordering van rustgevoel  en welbehagen

- Verhoging van de veerkracht t.o.v. stress

- Bevordering van herstel uit burn out

- Verbetering van  concentratie en focus

- Bevordering van creatief denken.

- Vermijden of onder controle krijgen van overprikkeling bij hoog sensitieve personen

- Verandering van gedrag en denken in positieve zin. 

- Daling van stress gerelateerde hoge bloeddruk      

- Verhoging van weerstand tegen ziekten.

- Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst,  trauma’s, stress,… )

- Helpt bij het onder controle krijgen van de ademhaling bij hyperventilatie klachten

- Ondersteunend effect bij  regulering van bloedsuiker waarden.(emoties en stress hebben een invloed op je bloedsuikerwaarden)

- Toename van performantie.

- Regulering van het lichaamsgewicht bij emotioneel eten

- …        


Waar vindt hartcoherentie zijn toepassing ?

- Bij de behandeling van stress gerelateerde klachten en burn out

- Bij de behandeling van CVS, fibromyalgie

- Bij de behandeling van hyperventilatie

- Complementair met geneeskundige behandelingen

- Het onderwijs, de sportwereld,…

- Studenten, stress hanteren tijdens examenperiodes, faalangst,...

- “Stress” beroepen:  verpleegkundigen, artsen, politie, onderwijzers, managers,…

- Coaching in organisaties en verminderen van ziekteverzuim.

- ...

 

Hoe verloopt een hartcoherentie training ?

De training wordt stelselmatig opgebouwd. Er wordt van jou verwacht  actief deel te nemen aan de training. Deze deelname vraagt  weinig  van je dagdagelijkse tijd maar wel aandacht en discipline voor de beoefening van hartcoherentie.  Daarom is begeleiding belangrijk.