Two Roads

  Praktijk voor psychotherapie en hartcoherentie

Hartcoherentie

Een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelfstandig stress te leren beheersen

Hartcoherentie is een eenvoudige ademhalingsoefening die door beïnvloeding van het hartritme, in staat is je lichaam, je emoties en je gedachten tot rust te brengen.

Hartcoherentie-training is het aanleren en inoefenen van een lichamelijke vaardigheid, een ademhalingstechniek, waardoor je via je hart, je lichaam en geest in rustmodus brengt.

Het is een methode die weinig extra tijd vraagt, wat volhouden op lange termijn haalbaar maakt, zelfs bij een drukke agenda. Daarenboven kan je het effect van deze oefening op je lichaam zelf thuis meten en opvolgen met een biofeedbackapparaatje.  Stress
Het oersysteem in ons lichaam dat reageert bij stress is onze redding bij acuut gevaar. Tijdens een stressreactie zorgt adrenaline voor een aantal veranderingen in ons lichaam die ons in staat van paraatheid brengen om te vechten of te vluchten: onze hartslag en onze ademhaling versnellen, onze bloeddruk stijgt, onze spieren zich op, suiker wordt gemobiliseerd en geeft ons energie,…

Als we echter te lang te veel stress hebben, is dit stress-systeem in ons lichaam te lang overactief. Als er tussendoor onvoldoende rust en recuperatie is, kan men hiervan fysiek en psychisch onvoldoende herstellen, waardoor er op lange termijn uitputting ontstaat.

Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, burn out, depressies, darmklachten,  opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, een onbehaaglijk gevoel, prikkelbaarheid,  sterk emotioneel zijn, …. kunnen hiervan de gevolgen zijn.


Gelukkig is dit proces is omkeerbaar als we psychisch en lichamelijk voldoende kunnen herstellen.  De beoefening van hartcoherentie draagt hiertoe bij.

   

Wat is hartcoherentie ?

Wetenschap heeft ontdekt dat men met een eenvoudige ademhalingsoefening het hartritme zodanig kan beïnvloeden dat het hart overschakelt van een vecht- of vluchtstatus naar veilige modus. 

In deze toestand geeft het hart een signaal aan onze hersenen waardoor evenwicht en rust ontstaat in ons brein, in ons zenuwstelsel en in de rest van ons lichaam.

Hartcoherentietraining  is dus het aanleren van een lichamelijke vaardigheid, een ademhalingstechniek, waardoor je het hart en het lichaam in veilige modus brengt, deze bijzondere toestand noemen we hartcoherentie.


Toepassingen van hartcoherentie:

Hartcoherentie kan deel uitmaken van de behandeling bij:

- stress gerelateerde klachten en burn out

- angststoornissen (veralgemeende angst, faalangst, sociale angst, fobieën, hypochondrie,...)

- depressie

- vermijden of onder controle krijgen van overprikkeling bij hoog sensitieve personen

- CVS, fibromyalgie

- hyperventilatie

- psychosomatische klachten

- chronische ziekten

- chronische pijn 

- stress gerelateerde hoge bloeddruk of stress gerelateerde hartkloppingen

- ...

Daarnaast is het een techniek die gebruikt wordt voor stresspreventie en vindt het zijn toepassingen in:

- Het onderwijs, de sportwereld, de bedrijfswereld,...

- Studenten, stress hanteren tijdens examenperiodes, faalangst,...

- “Stress” beroepen:  verpleegkundigen, artsen, politie, onderwijzers, managers,…

- Coaching in organisaties en verminderen van ziekteverzuim.

- ...


Vraagt hartcoherentie oefenen veel tijd? 

Je kan 3 maal per dag 6 minuten oefenen of  2 maal  10 minuten.  Deze korte tijd geeft je een kwalitatieve herstelfase  met een 6 uur durend gunstig effect op lichaam en geest! 

Het leuke aan hartcoherentie is, dat je lichaam deze ademtechniek na een tijdje ook op zichzelf begint te kunnen, vergelijk het met leren fietsen, of leren pianospelen. Dan kan je ook oefenen op elk "dood moment" (elk moment dat je niet praat en geen fysieke inspanning doet). En zo'n dode momenten zijn er veel op een dag (terwijl je ergens even moet wachten, terwijl je luistert naar iemand die praat, in een vergadering, tijdens een pauze op het werk, terwijl je aardappelen schilt, in de file, voor een verkeerslicht,...) Dat levert je dus heel veel "gratis oefentijd" op, waardoor het uiteindelijk volhouden van hartcoherentie op lange termijn zeer haalbaar blijft omdat het weinig extra tijd kost.


Hoe weet ik of mijn zenuwstelsel in balans is ..?   

Hartcoherentie  is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek.  Studies hebben aangetoond dat, als men de oefening doet zoals voorgeschreven, het hart overschakelt naar veilige modus met gunstig effect  tot gevolg. 

Daarenboven is hartcoherentie meetbaar met biofeedback apparatuur. Deze apparatuur is speciaal ontwikkeld voor het meten van hartcoherentie en geeft je informatie  over de toestand van je zenuwstelsel. 


Hoe verloopt een hartcoherentie training ?

De training wordt stelselmatig opgebouwd. Er wordt van jou verwacht  actief deel te nemen aan de training. Deze deelname vraagt  weinig  van je dagdagelijkse tijd maar wel aandacht en discipline voor de beoefening van hartcoherentie.  Daarom is begeleiding belangrijk.


Tijdens deze training staan we stil bij thema’s als:

Hoe werkt jouw zenuwstelsel? Wat doet stress met mij?  Wat is de invloed van ademhaling? Hoe kan ik “onthaasten”? Hoe kan ik mijzelf in balans brengen?
Wat is hartcoherentie en de functie van het hart?  Hoe kan ik thuis zelfstandig meten of het zenuwstelsel in balans is?
Wat is de rol van hormonen en wat is de invloed van emoties?  Hoe kan ik
een betere emotionele beheersing bekomen en veerkracht opbouwen?  
Hartcoherentie in je dagdagelijkse leven: tips en tricks bij acute en toekomstige  stress, conflicten, faalangst,….
Werken aan een emotionele huishouding.  
Na elke sessie ontvang je  een email met de nodige informatie.